LEDNICA: Obec a dobrovoľníci zachraňujúci hrad musia platiť štátnej spoločnosti

20.02.2012 Púchov

Lednica 20. februára (TASR) – Obce a dobrovoľníci, ktorí nezištne zachraňujú chátrajúce hrady na Slovensku, musia platiť ročne stovky eur za prenájom pozemkov štátnej spoločnosti Lesy SR. Dobrovoľníci i predstavitelia obcí poukazujú na nezmyselné pravidlá.

„Obec Lednica platí nájom za pozemky vo výške asi 300 eur. Ak chceme zakonzervovať celú zrúcaninu hradu Lednica, potrebujeme upraviť prístupové cesty a upraviť nejaké zázemie pre dobrovoľníkov a akési minimúzeum pre návštevníkov hradu. Ak by sa to rozšírilo o spomínané pozemky, nájom by stúpol asi na dvojnásobok,“ povedal Peter Martinisko - šéf Historicko-astronomickej spoločnosti v Ilave, ktorá sa stará o záchranu hradu.

Ako dodal, štát prispieva prostredníctvom ministerstva kultúry na záchranu hradu grantmi na projektové dokumentácie. Z týchto prostriedkov, rovnako ako z dvoch percent daní sa nájomné Lesom SR platiť nemôže. „Je to choré. Niekto sa o niečo stará a keď chceme nejakej pamiatke pomôcť, musíme platiť za to, že sa o to môžeme starať. Nájom sa bude musieť platiť zo súkromných zdrojov – buď prispejú dobrovoľníci, alebo návštevníci hradu,“ uzavrel Martinisko.

Podľa starostu obce Lednica Milana Bárku sa chyba stala už v 70. rokoch, kedy obec dostala od štátu hrad do vlastníctva bez pozemkov. Ak chceli čerpať granty, museli uzavrieť s Lesmi SR nájomnú zmluvu o pozemkoch. „Pred niekoľkými rokmi sme 51-percentný podiel hradu predali za symbolickú korunu Historicko-astronomickej spoločnosti. Teraz musíme spoločnosti prenajať aj zvyšných 49 percent, aby sa mohli uchádzať o granty. Obec však bude musieť vyriešiť problém s nájmom ďalších pozemkov a urobiť na vlastné náklady geometrický plán,“ ozrejmil Bárka s tým, že problém by sa vyriešil, ak by ministerstvo pôdohospodárstva delimitovalo pozemky pod hradom a prístupovou cestou na obec. Zdôraznil, že o pozemky sa starajú a ešte musia platiť za ne nájom. „Išlo by to vyriešiť nejakou dlhodobou výpožičkou,“ pripomenul.

„Ak by sme pristúpili k nejakému výraznému zníženiu nájmov, mohli by sme byť obvinení z nehospodárneho nakladania s majetkom štátu. Lesy SR nemajú záujem zarábať na týchto pozemkoch ani na prenájmoch zrúcanín. Naším cieľom je preniesť tieto nehnuteľnosti pod správu iných organizácií, ale, bohužiaľ, bráni nám v tom v súčasnosti platná legislatíva,“ informoval hovorca štátnej spoločnosti Lesy SR Vlastimil Rezek.

Najlepším riešením by podľa neho bolo, keby sa pozemky a nehnuteľnosti dostali pod správu ministerstva kultúry, prípadne obcí. „Bohužiaľ, my musíme riešiť veci v súlade so zákonom a ten nám neumožňuje prenajímať pozemky za symbolické euro. Rokovania medzi ministerstvom kultúry a ministerstvom pôdohospodárstva o tomto probléme sa začali ešte v minulom roku, zatiaľ nie sú uzatvorené,“ priblížil Rezek.
 

Vyberte región